Kinder- en jeugdpsychiatrie
Ook in de kinder- en jeugdpsychiatrie heeft door de jaren heen geweld plaatsgevonden. Zowel fysiek, psychisch als seksueel geweld. Isolatie en separatie werden vaak als onderdeel van de behandeling gebruikt.
Laura:
'Vanuit dat gezin ben ik in een pleeggezin geplaatst. Een crisisopvang.'
Verder kwam dwangmedicatie voor, werd er gedreigd met het niet mogen zien van ouders, het opsluiten in een isoleercel of een gedwongen opname. Ook werden sommige kinderen gediscrimineerd op afkomst, geaardheid, sekse of godsdienst.
Kinderen kwamen op verschillende manieren in deze instellingen terecht. Zo kwam het voor dat minderjarigen er 'vrijwillig' werden geplaatst door hun ouders. Of dat jongeren bijvoorbeeld vanwege hun geaardheid naar een inrichting werden gestuurd om daar te ‘genezen’.
Ook kon het voorkomen dat minderjarigen werden opgenomen in psychiatrische inrichtingen voor volwassenen, zonder tussenkomst van een kinderrechter. In enkele gevallen kwam het voor dat kinderen om uiteenlopende redenen in de volwassenpsychiatrie werden geplaatst. Een heel andere omgeving dan de kinder- en jeugdpsychiatrie, die niet geschikt was voor kinderen. En ook daar vond geweld plaats.
Meer informatie
Lotgenotencontact kan helpen om te verwerken wat u is overkomen. Een overzicht van lotgenotenorganisaties van slachtoffers van geweld in de jeugdhulp.
Bent u als slachtoffers van geweld in de jeugdhulp op zoek naar passende zorg en ondersteuning? We helpen u graag verder.
Ondersteuning voor als u recent geweld heeft meegemaakt in de jeugdhulp en hiervan melding wil maken of aangifte wil doen.
Tot 31 december 2022 kun je als slachtoffer van geweld in de jeugdhulp een financiële tegemoetkoming krijgen van de overheid.
Bekijk de persoonlijke verhalen van slachtoffers van geweld in de jeugdhulp. De verhalen zijn ook beschikbaar met audiodescriptie.