Informatie en hulpinstanties
- Voor hulp bij het vinden van passende zorg neemt u contact op met het Centraal Informatie- en Expertisepunt (CIE). Hier kunnen u, uw naasten en hulpverleners informatie en hulpbronnen vinden. Ook heeft het CIE een informatie- en advieslijn. Daar kunt u terecht voor een luisterend oor en ondersteuning bij het vinden van hulp. Telefonisch of via de chat.
- Om in contact te komen met specialisten die u kunnen helpen met verschillende vragen rondom hulp bij het verwerken van trauma’s kunt u contact opnemen met verbreekdestilte.nl. Verbreek de Stilte is een organisatie die valt onder Slachtofferhulp Nederland en biedt slachtoffers van seksuele intimidatie, misbruik, geweld, aanranding of verkrachting een luisterend oor.
- Als u als slachtoffer of naaste op zoek bent naar ondersteuning, is ook slachtofferwijzer.nl behulpzaam. Hier vindt u algemene informatie en een overzicht van hulpverlenende organisaties.
- Hulp en ondersteuning van ervaringsdeskundigen vindt u via expex.nl.
- Heeft u vragen heeft over de financiële tegemoetkomingsregeling of wilt u een aanvraag indienen? Dan kunt u terecht op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM) zij voeren deze regeling uit.
- Meer informatie over de aanpak van geweld in de jeugdhulp is te vinden op rijksoverheid.nl.
Lotgenotencontact kan helpen om te verwerken wat u is overkomen. Een overzicht van lotgenotenorganisaties van slachtoffers van geweld in de jeugdhulp.
Ondersteuning voor als u recent geweld heeft meegemaakt in de jeugdhulp en hiervan melding wil maken of aangifte wil doen.
Tot 31 december 2022 kun je als slachtoffer van geweld in de jeugdhulp een financiële tegemoetkoming krijgen van de overheid.
Lotgenotenorganisaties kunnen financiële ondersteuning aanvragen voor hun activiteiten via Slachtofferhulp Nederland. Kijk hier voor meer informatie.