Opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's)
Onder ‘alleenstaande minderjarige vreemdelingen’ verstaan we jongeren uit landen buiten de Europese Unie die bij aankomst nog geen 18 jaar zijn en geen ouders of voogd in Nederland hebben. Vaak zijn ze gevlucht uit (voormalige) conflictgebieden zoals Afghanistan, Irak, Sierra Leone, Angola of Eritrea. Ook hebben ze meestal als kind traumatische geweldservaringen meegemaakt in hun directe omgeving.
De opvang van deze jongeren veranderde door de tijd heen. Tegenwoordig komen ze vaak eerst terecht in grootschalige aanmeldcentra en asielzoekerscentra. Daarna belanden ze in kleinere woonvormen, zoals kinderwoongroepen of opvanggezinnen. In de opvanglocaties van amv’s kwam en komt fysiek, psychisch of seksueel geweld voor.
Diensten
Bent u als slachtoffers van geweld in de jeugdhulp op zoek naar passende zorg en ondersteuning? We helpen u graag verder.
Lotgenotencontact kan helpen om te verwerken wat u is overkomen. Een overzicht van lotgenotenorganisaties van slachtoffers van geweld in de jeugdhulp.
Tot 31 december 2022 kun je als slachtoffer van geweld in de jeugdhulp een financiële tegemoetkoming krijgen van de overheid.
Het Centraal Informatie- en Expertisepunt helpt u op weg naar de ondersteuning die u als slachtoffer het beste kunt gebruiken.
Ondersteuning voor als u recent geweld heeft meegemaakt in de jeugdhulp en hiervan melding wil maken of aangifte wil doen.