Misbruik verleden

Als u in het verleden slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik en/of geweld, dan kan dat nog jaren later grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Naast lichamelijke klachten kunt u last hebben van stressreacties. Dat kan zich uiten in angst, boosheid, schaamte of schuldgevoelens. Het kan zijn dat u zich niet meer goed kan concentreren, dat u slecht slaapt of de gebeurtenis herbeleeft.

Door gebeurtenissen in uw omgeving of door nieuwsberichten in de media kunnen de ervaringen uit het verleden weer in alle hevigheid bij u naar boven komen. Blijf niet langer met uw problemen rondlopen. Bel de hulplijn Verbreek de stilte van Slachtofferhulp Nederland. Wij helpen u verder. Bijvoorbeeld bij het vinden van professionele hulp.

Wat kunt u doen?

 • Neem contact op met de hulplijn
  Bel de hulplijn van Slachtofferhulp Nederland op 0900 9999 001 voor advies en een luisterend oor. U kunt ook uw vraag per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier
  De medewerker die u aan de telefoon krijgt gaat samen met u op zoek naar de hulp die het beste bij u past. U kunt ook anoniem bellen. Alles wat u vertelt wordt vertrouwelijk behandeld. 
 • Neem iemand uit uw omgeving in vertrouwen
  Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). 
 • Zoek contact met lotgenoten
  Als slachtoffer van seksueel misbruik in het verleden kunt u het gevoel hebben alleen te staan in wat u is overkomen. Het kan fijn zijn lotgenoten te ontmoeten en uw ervaringen te delen. Er zijn in Nederland organisaties die lotgenotencontact bieden. Ook Slachtofferhulp Nederland zelf biedt lotgenotengroepen aan. 
 • Onderzoek de mogelijkheden om schade door misbruik vergoed te krijgen
  Er zijn verschillende mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen voor geleden schade door misbruik. De hulplijn kan u helpen te bepalen welke regeling het beste past bij uw situatie.  
 • Doe aangifte
  Bel de politie om aangifte te doen op 0900-8844. De politie is in principe altijd verplicht om uw aangifte op te nemen. Het is niet altijd mogelijk om de dader te vervolgen en te berechten. Bijvoorbeeld als de dader niet meer leeft, er geen bewijs is of de zaak verjaard is. Wij kunnen u helpen om erachter te komen of in uw geval de verjaringstermijn al is ingetreden.
 • Ga na of er een onderzoekscommissie is waar u terecht kunt. Er zijn diverse commissies die onderzoek hebben gedaan naar seksueel misbruik, seksueel geweld en seksuele intimidatie.