Hulp na recent seksueel misbruik

Als je slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik heb je vaak als eerste reactie dat je het misbruik voor je omgeving geheim wil houden en voor jezelf wil verdringen. Omdat je je schaamt, schuldig voelt en opziet tegen de gevolgen. Hoe begrijpelijk ook, dat is niet verstandig. Het is belangrijk om over het misbruik te praten, je te laten onderzoeken en aangifte te doen.

WAT KUN JE DOEN? DRIE STAPPEN

Er zijn 3 stappen om te voorkomen dat je leven wordt beheerst door wat je is overkomen.

Stap 1: verbreek de stilte

Praten helpt. Dit kan een vriend of vriendin zijn, maar bijvoorbeeld ook je huisarts. Durf je er met niemand in je omgeving over te praten? Bel de Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland op telefoonnummer 0900 9999 001 voor advies en een luisterend oor.

Wil je je vraag per mail stellen of wil je dat wij jou terugbellen op een tijdstip dat jou uitkomt? Ga naar de pagina Bel of mail de Hulplijn.

Stap 2:  laat je onderzoeken, liefst binnen 72 uur

Het is belangrijk om je zo snel mogelijk lichamelijk te laten onderzoeken. Liefst binnen 72 uur. Daarmee vergroot je de kans op het vinden van sporen die belangrijk zijn als bewijs wanneer er een rechtszaak komt. Je kunt je laten onderzoeken bij de huisarts, een forensisch arts of bij een van de Centra Seksueel Geweld.

Er zijn 2 verschillende onderzoeken: lichamelijk en forensisch onderzoek. Forensisch onderzoek is nodig voor bewijs van misbruik. De volgorde van de onderzoeken is afhankelijk van de vraag of je wel of niet aangifte wilt doen. Het kan zo zijn dat je dit niet binnen 72 uur weet. Laat je dan ieder geval onderzoeken door je huisarts.

Meer informatie over onderzoek na misbruik.

Stap 3: aangifte doen

De derde stap is het doen van aangifte. Aangifte doe je om het misbruik te laten stoppen, de dader niet ongestraft te laten en te voorkomen dat ook anderen slachtoffer worden.

Je kan ook redenen hebben om geen aangifte te doen. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan je helpen bij het maken van de voor jou juiste keuze.

Meer informatie over aangifte doen.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik