Hulp na recent seksueel misbruik

Als u slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik en/of geweld is misschien uw eerste reactie dat u het misbruik voor uw omgeving geheim wilt houden en voor uzelf wilt verdringen. Omdat u zich schaamt, schuldig voelt en opziet tegen de gevolgen. Hoe begrijpelijk ook, dat is niet verstandig. Het is belangrijk om over het misbruik te praten, u te laten onderzoeken en aangifte te doen.

WAT KUNT U DOEN? DRIE STAPPEN

Er zijn 3 stappen om te voorkomen dat uw leven wordt beheerst door wat u is overkomen.

Stap 1: verbreek de stilte

Praten helpt. Dit kan een vriend of vriendin zijn, maar bijvoorbeeld ook uw huisarts. Durft u er met niemand in uw omgeving over te praten? Bel de Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland op telefoonnummer 0900 9999 001 voor advies en een luisterend oor.

Wilt u uw  vraag per mail stellen of wilt u dat wij u terugbellen op een tijdstip dat u uitkomt? Ga naar de pagina Bel of mail de Hulplijn.

Stap 2:  laat u onderzoeken, liefst binnen 72 uur

Het is belangrijk om u zo snel mogelijk lichamelijk te laten onderzoeken. Liefst binnen 72 uur. Daarmee vergroot u de kans op het vinden van sporen die belangrijk zijn als bewijs wanneer er een rechtszaak komt. U kunt zich laten onderzoeken bij een van de Centra Seksueel Geweld, de huisarts of een forensisch arts.

Meer informatie over onderzoek na misbruik.

Stap 3: aangifte doen

De derde stap is het doen van aangifte. Aangifte doet u om het misbruik te laten stoppen, de dader niet ongestraft te laten en te voorkomen dat ook anderen slachtoffer worden.

U kunt ook redenen hebben om geen aangifte te doen. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan u helpen bij het maken van de voor u juiste keuze.

Meer informatie over aangifte doen.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik