Veelgestelde vragen

1. Ik ben slachtoffer geworden van seksueel misbruik, wat moet ik nu doen?

Als u kort geleden slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik, adviseren we u om zich lichamelijk te laten onderzoeken, bij voorkeur binnen 72 uur.

2. Waar kan ik terecht voor hulp of advies?
We kunnen u helpen om te bepalen bij welke instantie u terecht kunt voor hulp of advies. De hulplijn is te bereiken op 0900-9999 001. U kunt uw vraag ook per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier.

 

3. Hoe doe ik aangifte van seksueel misbruik?
U kunt bij de politie aangifte of melding doen van seksueel misbruik. Maak een afspraak via 0900-8844. Lees meer informatie over het doen van aangifte.

4. Mijn kind is seksueel misbruikt. Wat kan ik doen?
  • Neem direct contact op met de politie via 0900-8844.
  • We kunnen u helpen te bepalen bij welke instantie u terecht kunt voor hulp of advies. U kunt ons bereiken via 0900-9999 001, uw vraag per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier.
  • Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u zich zorgen maakt over een kind en denkt dat er in huiselijke kring sprake is van misbruik of mishandeling.
  • Als het misbruik in een jeugdzorginstelling of pleeggezin heeft plaatsgevonden, neem dan contact op met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg of de Inspectie Jeugdzorg
5. Hoe kom ik in contact met lotgenoten?
Slachtofferhulp Nederland ondersteunt lotgenotencontact. Zowel face-to-face in de vorm van lotgenotengroepen en in de vorm van een online community. Bekijk hier de mogelijkheden tot lotgenotencontact.   

 

6. Ik ken een slachtoffer van seksueel misbruik. Wat kan ik doen?
Als partner, vriend, familielid of collega kunt u veel betekenen voor iemand die slachtoffer is geworden van seksueel misbruik of seksueel geweld. De hulp die u biedt lost niet alle problemen op, maar uw steun kan voor slachtoffers een groot verschil maken. 

Geef het slachtoffer de ruimte om uit zichzelf het verhaal te vertellen.
U kunt het slachtoffer wijzen op de mogelijkheid om aangifte te doen en om professionele hulp te zoeken. Dring dit echter niet op wanneer u denkt dat iemand hier nog niet aan toe is. 

Kijk op Slachtofferhulp Nederland voor meer tips over het helpen van dierbaren. Of bekijk de communitygroep voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld. 

 

7. De beschuldigde werkt nog steeds met kinderen. Welke stappen kan ik ondernemen?

U kunt aangifte doen bij de politie. Ook kunt u dit melden bij de werkgever van de beschuldigde. Iedere organisatie heeft protocollen hoe om te gaan met dit soort meldingen. De werkgever heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid.

8. Ik ben in het verleden slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Wat kan ik nog doen?
De politie is in principe altijd verplicht om uw aangifte op te nemen. Het is echter niet altijd meer mogelijk om de dader te vervolgen en te berechten. Bijvoorbeeld als de dader is overleden, als er geen bewijs is of als het misdrijf verjaard is. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan u helpen te achterhalen of in uw geval de verjaringstermijn is ingetreden.
 

9. Kan ik begeleid worden in het contact met de dader of de instelling?
Ja, u kunt bij Perspectief Herstelbemiddeling terecht om in contact te komen met de dader of met vertegenwoordigers van de instelling waar het misbruik plaatsvond. Een professionele en onafhankelijke bemiddelaar begeleidt u bij dit contact en het verdere proces. De bemiddelaar bereidt de bemiddeling zorgvuldig voor met alle betrokkenen. Het contact kan een gesprek zijn of bijvoorbeeld een briefwisseling.

Het kan u bij de verwerking helpen om in contact te komen met de pleger of de instelling die verantwoordelijk was voor uw veiligheid toen het misbruik plaatsvond. In dit contact kunt u ook laten weten wat de gevolgen van het seksueel misbruik voor u waren.

De medewerkers van de Verbreek de stilte kunnen u in contact brengen met Perspectief Herstelbemiddeling.