Lichamelijk onderzoek na misbruik

Na seksueel misbruik is het belangrijk dat u zo snel mogelijk lichamelijk onderzoek laat uitvoeren. Het liefst binnen 72 uur. Dit kan bij de huisarts, een forensisch arts en bij verschillende locaties van het Centrum Seksueel Geweld.

Wilt u aangifte doen? Forensisch onderzoek is nodig voor bewijs

Weet u al dat u aangifte wilt doen? Laat u dan onderzoeken door een forensisch arts. Neem hiervoor contact op met de politie of het Centrum Seksueel Geweld. Zij kunnen u doorverwijzen naar een forensisch arts.

Het onderzoek dat een forensisch arts uitvoert, kan bewijsmateriaal opleveren voor uw aangifte of voor een eventuele schadevergoeding of uitkering.

Het onderzoek door de forensisch arts moet plaatsvinden vóór het onderzoek dat uw huisarts uitvoert.

Lichamelijk onderzoek door huisarts

De huisarts onderzoekt of het seksueel misbruik lichamelijke gevolgen heeft. Bij lichamelijke gevolgen kan u denken aan verwondingen, een zwangerschap of een geslachtsziekte. De huisarts kan medicatie voorschrijven als dat nodig is.

Het onderzoek kan ook belangrijk zijn als bewijs voor een eventuele schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De huisarts heeft een zwijgplicht.

Weet u nog niet of u aangifte wil doen? Ga naar een Centrum voor Seksueel geweld

Bij een Centrum voor Seksueel Geweld kunt u beide onderzoeken laten uitvoeren: forensisch onderzoek voor bewijs na aangifte en lichamelijk onderzoek. Dit kan ook als u nog niet zeker weet of u aangifte wilt doen.

In de meeste regio’s is het Centrum Seksueel Geweld gevestigd bij de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. De kosten hiervoor vallen onder de basisverzekering. Er zijn voor volwassenen kosten voor het eigen risico (als die nog niet is aangesproken). Voor iedereen onder de 18 jaar zijn er geen kosten.

Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Het Centrum Seksueel Geweld helpt mensen die kortgeleden zijn aangerand of verkracht. Het Centrum Seksueel Geweld is dag en nacht bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0188.  

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wilt u teruggebeld worden?
Wij nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met u op en bellen zonder nummerweergave.

Bedankt voor uw vraag

Wij bellen je uiterlijk de volgende werkdag tussen 8:00 en 20:00 terug. Wij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Je ontvangt een bevestiging van je vraag op jouw e-mailadres. Hou er rekening mee dat onze reactie in je map met ongewenste e-mail terecht kan komen.

Error

Er ging iets fout bij het versturen van je gegevens probeer het later nog eens.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik