Veelgestelde vragen

Vragen over recent seksueel misbruik

 • 1Ik ben slachtoffer van seksueel misbruik, wat moet ik nu doen?

  Als u onlangs slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik, dan adviseren we u zich lichamelijk te laten onderzoeken, bij voorkeur binnen 72 uur. Op deze website vindt u meer informatie over lichamelijk onderzoek en het doen van aangifte.

 • 2Waar kan ik terecht voor hulp of advies?

  De Hulplijn Verbreek de stilte van Slachtofferhulp Nederland kan u helpen te bepalen bij welke instantie u terecht kunt voor hulp of advies. Samen met u gaan we op zoek naar de hulp die bij u past.

  De Hulplijn is te bereiken op 0900 9999 001. U kunt uw vraag ook per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier in het blauwe blok rechts onder 'Waarmee kunnen wij u helpen?'.

 • 3Hoe doe ik aangifte van seksueel misbruik?

  U kunt bij de politie aangifte of melding doen van seksueel misbruik. Maak een afspraak via 0900-8844.

  U hebt eerst een informatief gesprek met een zedenrechercheur. Hierin wordt besproken wat u is overkomen, wat strafrechtelijk mogelijk is en wat het doen van aangifte en het verdere onderzoek inhoudt.

  Lees verder voor meer informatie over het doen van aangifte.

 • 4Mijn kind is seksueel misbruikt. Wat kan ik doen?
  • Neem direct contact op met de politie via 0900-8844 als u vermoedt dat uw kind slachtoffer is van seksueel misbruik. 
  • De Hulplijn Verbreek de stilte kan u helpen te bepalen bij welke instantie u terecht kunt voor hulp of advies. Samen met u gaan we op zoek naar de hulp die bij u past. De Hulplijn is te bereiken op 0900 9999 001. U kunt uw vraag ook per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier in het blauwe blok onder 'Waarmee kunnen wij u helpen?'.
  • Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u zich zorgen maakt over een kind en denkt dat er in huiselijke kring sprake is van misbruik of mishandeling.
  • Als het misbruik in een jeugdzorginstelling of pleeggezin heeft plaatsgevonden, neem dan contact op met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg of de Inspectie Jeugdzorg.
 • 5Hoe kom ik in contact met lotgenoten?

  Er zijn in Nederland verschillende organisaties die mogelijkheden bieden voor lotgenotencontact. Onderstaand een overzicht van enkele van dit soort organisaties.

  Slachtofferhulp Nederland

  Slachtofferhulp Nederland organiseert lotgenotengroepen. Lotgenotengroepen bieden u de mogelijkheid om uw ervaringen te delen met andere mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. In de groep vind u bij elkaar (h)erkenning en steun. Tijdens deze lotgenotenbijeenkomsten kunt u advies en tips uitwisselen. De lotgenotengroepen bestaan uit 4-6 personen die onder begeleiding van een medewerker van Slachtofferhulp ongeveer 10 keer bij elkaar komen. Het is mogelijk deel te nemen aan een groep voor slachtoffers van recent seksueel misbruik alsmede seksueel misbruik in het verleden of ouders van een seksueel misbruikte kind. Deelname aan een lotgenotengroep is gratis. Mocht u meer informatie willen of u willen aanmelden voor één van de lotgenotengroepen, dan kunt u contact opnemen met de Hulplijn Seksueel Misbruik of u kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van Slachtofferhulp Nederland.  

  Op de website van Slachtofferhulp Nederland vindt u tevens een online forum voor slachtoffers van seksueel geweld. In dit open forum kunnen slachtoffers online met elkaar in contact komen.

  Blauwe Maan

  Blauwe Maan is een steunpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in de regio Tilburg. Deze kleinschalige organisatie houdt zich vooral bezig met hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik.

  Stichting geheim geweld

  De Stichting geheim geweld biedt slachtoffers handvatten voor de herkenning en erkenning van de korte- en langetermijneffecten van kindermishandeling.

 • 6Ik ken een slachtoffer van seksueel misbruik. Wat kan ik doen?

  Als partner, vriend, familielid of collega kunt u veel betekenen voor iemand die slachtoffer is geworden van seksueel misbruik of seksueel geweld. De hulp die u biedt lost niet alle problemen op, maar uw steun kan voor slachtoffers een groot verschil maken.

  Geef het slachtoffer de ruimte om uit zichzelf het verhaal te vertellen. Toon belangstelling en begrip. U kunt het slachtoffer wijzen op de mogelijkheid om aangifte te doen en om professionele hulp te zoeken. Dring dit echter niet op wanneer u het idee hebt dat iemand hier nog niet aan toe is. 

  Meer tips om een slachtoffer te helpen vindt u op de website van Slachtofferhulp Nederland. Ook kunt u terecht op het forum.

 • 7De beschuldigde werkt nog steeds met kinderen. Wat voor stappen kan ik naar deze persoon of werkgever van deze persoon toe ondernemen zodat hij niet meer werkzaam mag zijn met kinderen?

  U kunt hierover aangifte doen bij de politie. Ook kunt u dit melden bij de werkgever van de beschuldigde. Iedere organisatie heeft protocollen hoe om te gaan met dit soort meldingen. De werkgever van de beschuldigde zal mogelijk in dit kader actie ondernemen na uw melding. Zij hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid.

Vragen over seksueel misbruik in het verleden

 • 1Ik ben in een ver verleden slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Wat kan ik nog doen?

  De politie is in principe altijd verplicht om uw aangifte op te nemen. Het is echter niet altijd meer mogelijk om de dader te vervolgen en te berechten. Bijvoorbeeld als de dader is overleden, als er geen bewijs is of als het misdrijf verjaard is. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland of het Juridisch Loket kan u helpen te achterhalen of in uw geval de verjaringstermijn is ingetreden.

  Het kan zijn dat u nog veel last hebt van het seksueel misbruik of seksueel geweld dat in uw jeugd heeft plaatsgevonden. Op deze website vindt u meer informatie over hulpverlening, lotgenotencontact en mogelijke schadevergoeding.

 • 2Kan ik begeleid worden in het contact met de dader of de instelling?

  Ja, u kunt bij Perspectief Herstelbemiddeling terecht om in contact te komen met de dader of met vertegenwoordigers van de instelling waar het misbruik plaatsvond. Een professionele en onafhankelijke bemiddelaar van Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt u bij dit contact en het verdere proces. De bemiddelaar bereidt de bemiddeling zorgvuldig voor met alle betrokkenen. Het contact kan een gesprek zijn of bijvoorbeeld een briefwisseling.

  Het kan u bij de verwerking helpen om in contact te komen met de pleger of de instelling die verantwoordelijk was voor uw veiligheid toen het misbruik plaatsvond. In dit contact kunt u ook laten weten wat de gevolgen van het seksueel misbruik voor u waren.

  De medewerkers van de Hulplijn Verbreek de stilte kunnen u in contact brengen met Perspectief Herstelbemiddeling.

 • 3Hoe kom ik in contact met lotgenoten?

  Er zijn verschillende mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten.

 • 4De beschuldigde werkt nog steeds met kinderen. Wat voor stappen kan ik naar deze persoon of werkgever van deze persoon toe ondernemen zodat hij niet meer werkzaam mag zijn met kinderen?

  U kunt hierover aangifte doen bij de politie. Ook kunt u dit melden bij de werkgever van de beschuldigde. Iedere organisatie heeft protocollen hoe om te gaan met dit soort meldingen. De werkgever van de beschuldigde zal mogelijk in dit kader actie ondernemen na uw melding. Zij hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wilt u teruggebeld worden?
Wij nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met u op en bellen zonder nummerweergave.

Bedankt voor uw vraag

Wij bellen je uiterlijk de volgende werkdag tussen 8:00 en 20:00 terug. Wij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Je ontvangt een bevestiging van je vraag op jouw e-mailadres. Hou er rekening mee dat onze reactie in je map met ongewenste e-mail terecht kan komen.

Error

Er ging iets fout bij het versturen van je gegevens probeer het later nog eens.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik