Aangifte doen

Aangifte doen na seksueel misbruik lijkt een logische stap, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan moeilijk voor u zijn om te praten over wat er is gebeurd. Ook kunt u bang zijn voor de reacties of voor wraak, of ziet u op tegen een strafproces. De Hulplijn Verbreek de stilte van Slachtofferhulp Nederland kan u helpen bij de beslissing om aangifte te doen en geeft informatie over wat u te wachten staat.

De Hulplijn helpt u te beslissen over aangifte

Een medewerker van de Hulplijn kan u helpen om de goede beslissing te nemen door met u te praten over uw angst of twijfel over aangifte doen. We kunnen u ook informeren over wat u te wachten staat in het strafproces als u eenmaal aangifte hebt gedaan. Het is mogelijk dat een medewerker van Slachtofferhulp Nederland met u meegaat als u aangifte doet.

De Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland is te bereiken op telefoonnummer 0900 9999 001. Wilt u uw vraag per mail stellen of wilt u dat wij u terugbellen op een tijdstip dat u uitkomt? Ga naar de pagina Bel of mail de Hulplijn.

Aangifte doen: maak eerst een afspraak met de politie

Als u aangifte wil doen van seksueel misbruik, kunt u het beste een afspraak maken met de politie. Dit kan telefonisch via 0900-8844. U maakt dan een afspraak voor een gesprek met een zedenrechercheur.

Wat er gebeurd is en wat er staat te gebeuren

Tijdens het gesprek vertelt u wat u is overkomen. Vervolgens bespreekt de zedenrechercheur met u wat het doen van aangifte betekent. Ook informeert de rechercheur u over het onderzoek dat gestart gaat worden en wat er strafrechtelijk mogelijk is. U beslist daarna of u daadwerkelijk aangifte doet.

Hulp tijdens het proces

Nadat u aangifte hebt gedaan, is het mogelijk dat de politie een onderzoek start. Als er een verdachte aangehouden wordt, start het strafproces. In het strafproces heeft u als slachtoffer rechten. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen u over het strafproces en uw rechten informeren.

Vervolging en straf

De officier van justitie besluit uiteindelijk of de verdachte wel of niet wordt vervolgd. Als er een rechtszaak komt, dan bepaalt de rechter of de dader wordt gestraft. Medewerkers van Slachtofferhulp kunnen met u meegaan naar de zitting en u hierin ondersteunen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wilt u teruggebeld worden?
Wij nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met u op en bellen zonder nummerweergave.

Bedankt voor uw vraag

Wij bellen je uiterlijk de volgende werkdag tussen 8:00 en 20:00 terug. Wij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Je ontvangt een bevestiging van je vraag op jouw e-mailadres. Hou er rekening mee dat onze reactie in je map met ongewenste e-mail terecht kan komen.

Error

Er ging iets fout bij het versturen van je gegevens probeer het later nog eens.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik