Aangifte doen

Aangifte doen na seksueel misbruik lijkt een logische stap, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan moeilijk voor je zijn om te praten over wat er is gebeurd. Ook kun je bang zijn voor de reacties of voor wraak, of zie je op tegen een strafproces. De Hulplijn Verbreek de stilte van Slachtofferhulp Nederland kan je helpen bij de beslissing om aangifte te doen en geeft informatie over wat je te wachten staat.

De Hulplijn helpt je te beslissen over aangifte

Een medewerker van de Hulplijn kan je helpen om de goede beslissing te nemen door met je te praten over je angst of twijfel over aangifte doen. We kunnen je ook informeren over wat je te wachten staat in het strafproces als je eenmaal aangifte hebt gedaan. Het is mogelijk dat een medewerker van Slachtofferhulp Nederland met je meegaat als je aangifte doet.

De Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland is te bereiken op telefoonnummer 0900 9999 001. Wil je je vraag per mail stellen of wil je dat wij jou terugbellen op een tijdstip dat jou uitkomt? Ga naar de pagina Bel of mail de Hulplijn.

Aangifte doen: maak eerst een afspraak met de politie

Als je aangifte wil doen van seksueel misbruik, kun je het beste een afspraak maken met de politie. Dit kan telefonisch via 0900-8844. Je maakt dan een afspraak voor een gesprek met een zedenrechercheur.

Wat er gebeurd is en wat er staat te gebeuren

Tijdens het gesprek vertel je wat je is overkomen. Vervolgens bespreekt de zedenrechercheur met je wat het doen van aangifte betekent. Ook informeert de rechercheur je over het onderzoek dat gestart gaat worden en wat er strafrechtelijk mogelijk is. Je beslist daarna of je daadwerkelijk aangifte doet.

Hulp tijdens het proces

Nadat je aangifte hebt gedaan, is het mogelijk dat de politie een onderzoek start. Als er een verdachte aangehouden wordt, start het strafproces. In het strafproces heb je als slachtoffer rechten. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen je over het strafproces en je rechten informeren.

Vervolging en straf

De officier van justitie besluit uiteindelijk of de verdachte wel of niet wordt vervolgd. Als er een rechtszaak komt, dan bepaalt de rechter of de dader wordt gestraft. Medewerkers van Slachtofferhulp kunnen met je meegaan naar de zitting en je hierin ondersteunen.

Waarmee kunnen wij je helpen?

Wil je teruggebeld worden?
Wij nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met je op en bellen zonder nummerweergave.

Bedankt voor jouw vraag

Wij bellen je uiterlijk de volgende werkdag tussen 9:00 en 12:00 terug. Wij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Je ontvangt een bevestiging van je vraag op jouw e-mailadres. Hou er rekening mee dat onze reactie in je map met ongewenste e-mail terecht kan komen.

Error

Er ging iets fout bij het versturen van je gegevens probeer het later nog eens.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik