Signalen van seksueel misbruik bij kinderen

Gedraagt een kind zich plotseling anders? Dan is het goed om te letten op signalen van seksueel misbruik. Kinderen die seksueel misbruikt zijn, geven daarover lichamelijk en geestelijk signalen af. Hieronder vindt u de signalen waar u op kunt letten. Deze signalen hoeven niet te beteken dat een kind misbruikt wordt. Ze kunnen ook door andere problemen komen.

9 signalen van seksueel misbruik

Voor buitenstaanders is het moeilijk de signalen van seksueel misbruik te herkennen bij een kind. Wel zijn er signalen waar u op kunt letten. In de volgende situaties kan sprake zijn van seksueel misbruik van kinderen tot 10 jaar:

  • Slaapproblemen, bang zijn in het donker, nachtmerries, extreme vrees voor monsters;
  • Verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn hebben zonder verklaarbare reden.
  • Plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag.
  • Vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid.
  • Een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind. Bijvoorbeeld weer bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig worden.
  • Weigeren om over een geheimpje te praten dat het kind met een andere volwassene heeft.
  • Praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak over de vloer komen;
  • Plotseling veel zakgeld hebben.
  • Seksueel gedrag vertonen dat niet bij de leeftijd past.

Bron: Rijksoverheid

In gesprek met het kind

Kinderen zwijgen vaak over seksueel misbruik. Dat komt meestal omdat ze zich schamen of schuldig voelen. Ze zijn ook bang dat de pleger en zijzelf het nog moeilijker krijgen als het misbruik bekend wordt.
Ziet u plotselinge gedragsveranderingen bij een kind en herkent u bovenstaande signalen? Dan is het goed om in gesprek te gaan met het kind of advies te vragen aan een hulpverlener. Tips voor het voeren van het gesprek met het kind vindt u op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Hulp

Is er directe nood? Neem dan contact op met de politie via 112. Heeft u een vermoeden van kindermisbruik? Neem dan contact op met een van onze medewerkers voor juridisch advies, praktische hulp en emotionele steun. Of neem contact op met Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wilt u teruggebeld worden?
Wij nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met u op en bellen zonder nummerweergave.

Bedankt voor uw vraag

Wij bellen je uiterlijk de volgende werkdag tussen 8:00 en 20:00 terug. Wij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Je ontvangt een bevestiging van je vraag op jouw e-mailadres. Hou er rekening mee dat onze reactie in je map met ongewenste e-mail terecht kan komen.

Error

Er ging iets fout bij het versturen van je gegevens probeer het later nog eens.

Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik