Misbruik verleden

Ben je in het verleden slachtoffer geworden van seksueel misbruik? Dan heeft dit mogelijk jaren later nog grote invloed op je dagelijks leven. Je kunt last hebben van lichamelijke klachten en stressreacties. Ook kun je gevoelens van angst, boosheid, schaamte of schuld hebben. Misschien kun jij je niet meer goed concentreren, slaap je slecht, of heb je last van herbelevingen.

Door gebeurtenissen in je omgeving of door nieuwsberichten in de media kunnen ervaringen uit het verleden weer in alle hevigheid bij je naar boven komen. Veel slachtoffers vinden het moeilijk om te praten over wat er is gebeurd.

Het kan zijn dat je uit een gezin komt of bij een gemeenschap hoort waar praten over seksualiteit of seksueel misbruik moeilijk is. Misschien heeft het negatieve gevolgen als je erover gaat praten. Je bent misschien bang uitgesloten te worden. Of je bent afhankelijk van de dader, die een gerespecteerde plek heeft binnen je gezin of binnen je gemeenschap. Word je dan wel geloofd? Verbreek de Stilte kent deze verhalen. Wij kunnen zonder oordeel naar je luisteren. Jij hebt de regie en bepaalt wat er gebeurt.

Je hoeft niet langer alleen met je problemen rond te lopen. Bel de hulplijn Verbreek de stilte van Slachtofferhulp Nederland. Wij helpen je verder. Bijvoorbeeld bij het vinden van professionele hulp.

Wat kun je doen?

  • Neem contact op met de hulplijn
    Bel de hulplijn van Slachtofferhulp Nederland op 0900 9999 001 voor advies of een luisterend oor. Je kunt ook je vragen per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier.
    De medewerker die je aan de telefoon krijgt gaat samen met je op zoek naar de hulp die het beste bij je past. Je kunt ook anoniem bellen. Alles wat je vertelt wordt vertrouwelijk behandeld.
  • Neem iemand uit je omgeving in vertrouwen
    Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in).
  • Zoek contact met lotgenoten
    Als slachtoffer van seksueel misbruik in het verleden kun je het gevoel hebben alleen te staan bij wat je is overkomen. Het kan fijn zijn lotgenoten te ontmoeten en je ervaringen te delen. Er zijn in Nederland organisaties die lotgenotencontact bieden. Ook Slachtofferhulp Nederland biedt lotgenotengroepen aan.
  • Onderzoek de mogelijkheden om schade door misbruik vergoed te krijgen
    Er zijn verschillende mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen voor geleden schade door misbruik. De hulplijn kan je helpen te bepalen welke regeling het beste past bij je situatie.
  • Doe aangifte
    Bel de politie om aangifte te doen op 0900-8844. De politie is in principe altijd verplicht om je aangifte op te nemen. Het is niet altijd mogelijk om de dader te vervolgen en te berechten. Bijvoorbeeld als de dader niet meer leeft, er geen bewijs is of de zaak verjaard is. Wij kunnen je helpen om erachter te komen of in jouw geval de verjaringstermijn al is ingetreden.
  • Ga na of er een onderzoekscommissie is waar je terecht kunt. Er zijn diverse commissies die onderzoek hebben gedaan naar seksueel misbruik, seksueel geweld en seksuele intimidatie.
  • Een digitaal monument voor de slachtoffers van geweld in de jeugdhulp vind je op de website van Blijvend Vertellen. Het is een van de manieren waarop de overheid het verschrikkelijke leed dat hun is aangedaan, wil erkennen. Het delen van persoonlijke ervaringen van slachtoffers kan helpen om geweld in de jeugdhulp sneller te herkennen en om maatregelen te treffen die kinderen de veiligheid geven die ze nodig hebben.