Hulp bij misbruik in het verleden

Als je in het verleden slachtoffer bent geworden van seksueel misbruik, dan kan dat nog jaren later grote invloed hebben op je dagelijks leven. Bijvoorbeeld op je werk of in je studie. Naast lichamelijke klachten kan je last hebben van stressreacties. Dat kan zich uiten in angst, boosheid, schaamte of schuldgevoelens. Het kan zijn dat je je niet meer goed kan concentreren, dat je slecht slaapt of de gebeurtenis herbeleeft.

Door gebeurtenissen in je omgeving of door nieuwsberichten in de media kunnen de ervaringen uit het verleden weer in alle hevigheid bij je naar boven komen. Blijf niet langer met je problemen rondlopen. Bel de Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland. Wij helpen je verder. Bijvoorbeeld bij het vinden van professionele hulp.

Wat kun je doen?

 • Neem contact op met de Hulplijn
  Bel de Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland op telefoonnummer 0900 9999 001 voor advies en een luisterend oor. Je kunt ook je vraag per mail stellen of een terugbelverzoek doen via het contactformulier in het blauwe blok onder 'Waarmee kunnen wij je helpen?'). 
  De medewerker die je aan de telefoon krijgt gaat samen met jou op zoek naar de hulp die het beste bij je past. Je kunt ook anoniem bellen. Alles wat je vertelt wordt vertrouwelijk behandeld. 
 • Neem iemand uit je omgeving in vertrouwen
  Neem iemand uit je omgeving in vertrouwen. Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). 
 • Zoek contact met lotgenoten
  Als slachtoffer van seksueel misbruik in het verleden kun je het gevoel hebben alleen te staan in wat je is overkomen. Het kan fijn zijn lotgenoten te ontmoeten en je ervaringen te delen. Er zijn in Nederland verschillende organisaties die lotgenotencontact bieden.
 • Onderzoek de mogelijkheden om schade door misbruik vergoed te krijgen
  Er zijn verschillende mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen voor geleden schade door misbruik. De Hulplijn kan je helpen te bepalen welke regeling het beste past bij jouw situatie.  
 • Doe aangifte
  Bel de politie om aangifte te doen op 0900-8844. De politie is in principe altijd verplicht om je aangifte op te nemen. Het is niet altijd mogelijk om de dader te vervolgen en te berechten. Bijvoorbeeld als de dader niet meer leeft, er geen bewijs is of de zaak verjaard is. Wij kunnen je helpen om er achter te komen of in jouw geval de verjaringstermijn al is ingetreden.
Samen op zoek naar hulp die bij je pastHulplijn Seksueel Misbruik